Verkeerde verlichting kan de hele uitstraling van een nieuwe keuken teniet doen. Als de basisverlichting, het licht op het werkblad en de indirecte verlichting niet goed is aangelegd, kan de keuken er overdag prachtig uit zien maar ‘s avonds totaal niet tot zijn recht komen.
Een goed verlichtingsplan voor de keuken is dus essentieel.
Zorg bij de aanschaf van een nieuwe keuken voor een post ‘verlichting’ en laat je goed adviseren, bijvoorbeeld door een loodgieter, over de verschillende mogelijkheden, de installatie- en veiligheidsvoorschriften. Met goede verlichting maak je de nieuwe keuken helemaal áf!
Als je de keuken binnenkomt moet je een goed overzicht hebben in de keuken. Basisverlichting geeft een egaal schijnsel vanuit één punt (vaak het plafond) naar alle hoeken van de keuken. Denk hierbij aan de oude plafonnière. Deze heeft inmiddels plaats gemaakt voor allerlei moderne versies maar heeft nog steeds de vertrouwde functie als basisverlichting.
Om meer sfeer te creëren kan je op deze verlichting een dimmer plaatsen voor de momenten dat je niet in de keuken aan het werk bent. Dit is heel praktisch bij een open keuken.
Verlichting boven het werkblad zorgt dat je ziet wat je aan het doen bent. Het snijden, roeren of mixen heeft je aandacht nodig, met een goede verlichting op je handen en het werkblad. Dit licht mag nooit achter je vandaan komen omdat je dan in je eigen schaduw staat te werken. Verlichting in de afzuigkap is een goed voorbeeld van prettig werklicht. Het is helder maar schijnt niet in je ogen. Op dezelfde manier kan er onderbouwverlichting geplaatst worden onder de keukenkastjes in speciale behuizing zodat het niet in je ogen schijnt. Ook hierbij kan je dimmers plaatsen voor meer sfeer, als de keuken niet in gebruik maar wel in het zicht is.